Ozljeda kralježnične moždine

Ozljeda kralježnične moždine

Što je ozljeda više na kralježničnom stupu, viša je razina disfunkcija dijelova tijela, odnosno veći dio tijela je u potpunosti ili gotovo nefunkcionalan. Osoba s takvom ozljedom može iskusiti senzorne i motoričke poteškoće, što se odražava na pokretanje i osjet donjih udova u slučaju paraplegije, do pokretanja svih dijelova tijela, teškoća sa samostalnim disanjem u slučajevima ozbiljnije tetraplegije.

Ozljeda kralježnične moždine može izazvati promjene u pokretima, osjetima, a neke od učestalih smetnji su smanjenje ili gubitak kontrole nad pražnjenjem mjehura, refleksni ispadi ili spazmi, bol ili intenzivni grčeviti i nekontrolirani pokreti, smetnje ili gubitak seksualne funkcije, narušena plodnost. Koliko će biti promjena ovisi o tome gdje je leđna moždina oštećena. Najveći je problem u tome što je oštećena veza između mozga i dijelova tijela ispod ozljede.

Klasifikacija ozljede

Ozljeda kralježnične moždine - klasifikacija

Promatramo li kralježnicu kroz stanje i tip spinalne ozljede, ona je grupirana po segmentima kralježnjaka, a stupanj oštećenja se klasificira po područjima koja obuhvaćaju kralješke.

Postoje četiri dijela kralježnice. Na vrhu se nalazi vratna kralježnica (cervikalna) koja uspravno drži vrat. Sljedeći je dio leđni (torakalni), a proteže se otprilike do visine struka. Slijedi slabinski dio (lumbalni) koji koincidira sa slabinama, te zadnji, četvrti, a to je trtični (sakralni) dio koji se proteže do repnog dijela kralježnice.

Krenemo li kralježnicom odozgora prema dolje (općenito uzevši od najtežeg stupnja ozljede prema lakšim) spinalna ozljeda je klasificirana u skupine:

Ozljeda kralježnične moždine

Ozljede u vratnom dijelu kralježnice

  • područje C1-C4 povezano je s najtežim oblikom ozljede – paralizom gornjih i donjih ekstremiteta, srednjeg dijela tijela, osoba otežano samostalno diše, teže ili uopće ne kontrolira mjehur. Katkad se javlja i smanjena funkcija govora, a ozlijeđena osoba je ograničena u svojim dnevnim aktivnostima bez pomoći drugih. Ako su oduzeta sva četiri uda, stanje se naziva tetraplegija (kvadriplegija)
  • C5 – C8 područje ozljede označava da osoba ima određeni stupanj kontrole nad pokretima gornjih i donjih ektremiteta te da može samostalno disati i govoriti, kao i kretati se uz pomoć kolica,
  • C5 ozljeda – osoba može podizati i savijati ruke, ali je i moguća prisutnost nepotpune ili potpune paralize zglobova šaka, srednjeg dijela tijela ili nogu, uz otežano disanje. Potrebna je pomoć drugih u nekim svakodnevnim aktivnostima, ali se osoba može samostalno kretati pomoću kolica. Slaba kontrola mjehura, ili potpuni izostanak kontrole,
  • C7 veća kontrola živaca ruku i prstiju. Većinu dnevnih aktivnosti osobe s ovim tipom ozljede mogu obavljati samostalno. Kontrola mjehura je slaba, ali uz medicinsku opremu osobe mogu same skrbiti o ovoj tjelesnoj funkciji pražnjenja. Samostalnost kretanja uz kolica,
  • C8 kontrola nekih pokreta ruku. Većinu dnevnih aktivnosti osoba može obavljati samostalno, a uz pomoć drugih ako je riječ o zahtjevnijim radnjama. Kretanje uz pomoć kolica, kontrola mjehura kao i kod ozljede tipa 7.

Ozljede u torakalnom dijelu kralježnice

  • T1 – T5 oštećenje živaca u ovom području reflektira se na mišiće, gornji dio prsišta, srednji dio leđa i abdominalne mišiće. Ruke i ramena uglavnom su potpuno u funkciji. Ozljeda (učestalo nazivana paraplegijom), obično pogađa donji dio tijela i noge. Osobe uz kolica, mogu upravljati i prilagođenim vozilima, a također se mogu uz pomoć pomagala oslanjati na noge
  • T6 – T12 – pogođeni živci su trbušni i leđni. Gornji dio tijela funkcionira uglavnom bez smetnji, uz relativno dobru kontrolu probave u sjedećoj poziciji. Minimalna kontrola mjehura ili izostanak kontrole. Osobe uz kolica, mogu upravljati i prilagođenim vozilima, a također se mogu uz pomoć pomagala oslanjati na noge.

Ozljede u lumbalnom dijelu kralježnice

  • L1 – L5 općenito označava stupanj ozljede pri kojoj dolazi do gubitka funkcije kukova i nogu. Kontrola mjehura je slaba ili ne postoji. Ovisno o stanju i jačini nogu, osoba se može, uz kolica, kretati i uz pomoć pomagala oslanjanjem na noge.

Ozljede u sakralnom dijelu kralježnice

  • S1 – S5 – djelomičan gubitak funkcije kukova i nogu. Kontrola je mjehura slaba ili ne postoji. Velika je vjerojatnost da osoba može samostalno hodati.

Analni sfinkter korespondira s područjem S4-S5 i predstavlja završetak kralježnične moždine. On je kritični dio u pretragama za dijagnozu tipa ozljede i prihvaćeno je da postojanje voljnih analnih kontrakcija, bez obzira na druga oštećenja, označava nepotpunu ozljedu.

Doživljaj ozljede i emocionalna stanja

Pri suočavanju s dijagnozom i novim stanjem, poput ozljede kralježnične moždine, obično prolazimo kroz različite emocionalne faze. Kako bismo lakše razumjeli što nam se događa potrebno je razumjeti prirodni emocionalni slijed koji često počinje odbijanjem i nevjericom, zatim tugom, ljutnjom i na kraju – prihvaćanjem.

Važno je pratiti vlastiti tempo, ne preskakati faze i dati si vremena koliko nam je potrebno da svaku fazu proživimo dok nismo spremni za sljedeću. Naši bližnji sve prolaze s nama i mogu nas jako motivirati da što prije dođemo u posljednju fazu prihvaćanja.

No, također možemo i predugo ostati u stanju negiranja praveći se da je ‘sve po starom’ što za nas nije dobro. Naime, za emocionalnu ravnotežu presudno je osvijestiti da neka ili većina starih pravila ne vrijede, ali zato imamo čitav život za stvaranje novih. Prema svjedočanstvima mnogih osoba s ozljedom moguće je izgraditi još kvalitetnije stavove nego što smo ih imali prije ozljede. Na taj način se pomičemo prema naprijed, planiramo budućnost i nastojimo živjeti onako kako je najbolje za nas.

Svi katkad imamo loše dane i čak ako smo uspješno prošli izazovno razdoblje do faze prihvaćanja, mogu nam se dogoditi poneki loši trenutci.  Zato je uz otvoren odnos s obitelji i bliskim osobama dobro poznavati osobe s tegobama sličnim našima, inspirirati se uspješnim i sretnim pričama osoba s ozljedom kralježnične moždine, pomoći nekome riječju, utjehom, razumijevanjem kako biste obnovili smisao i radost života.