Depresija i anksioznost nakon ozljede kralježnične moždine

Depresija i anksioznost nakon ozljede kralježnične moždine

Ozljeda kralježnične moždine, osim neposrednih tjelesnih posljedica, često može uzrokovati pojavu depresije i anksioznosti kod ozlijeđene osobe. U ovome članku možete pronaći odgovore na najčešća pitanja vezana uz temu depresije i anksioznosti nakon OKM-a.

Što su depresija i anksioznost?

U kliničkom smislu depresija je poremećaj raspoloženja kojeg karakteriziraju osjećaji poput dugotrajne tuge, žalosti, krivnje, bezvoljnosti i gubitak volje za aktivnostima i radom. Depresija se često u svakodnevnom govoru naziva utučenost ili potištenost. Važno je znati da je depresija više od osjećaja tuge koji svatko povremeno doživljava.

Depresija je poremećaj koji može uključivati i osjećaj tuge, a traje kontinuirano tjednima, mjesecima ili dulje.

Anksioznost je stanje tjeskobe, straha i napetosti, obično praćeno simptomima poput znojenja, mučnine, poteškoća s koncentracijom, ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja. Bitna je značajka da su kod anksioznosti osjećaji poput tjeskobe i straha trajni.

Osim navedenih simptoma, za depresiju su još tipične poteškoće sa snom, gubitak apetita, manjak energije i koncentracije te osjećaj iscrpljenosti. Kod anksioznosti su također moguće poteškoće sa snom i nemogućnost koncentriranja.

Zašto su depresija i anksioznost česti nakon OKM-a?

Ozljeda kralježnične moždine može imati ozbiljne tjelesne posljedice koje značajno mijenjaju život ozlijeđenih i pred njih i njihovu obitelj postavljaju brojne izazove. Stoga ne iznenađuje da su depresija i anksioznost puno češći kod osoba s OKM-om u odnosu na opću populaciju.

Zašto su depresija i anksioznost česti nakon OKM-a?

Osim značajnih promjena po život, bol koja se javlja nakon ozljede također može utjecati na promjene raspoloženja i kod depresije i kod anksioznosti. Važno je istaknuti da depresija i anksioznost također mogu povratno utjecati na bol i pogoršati je, čime dolazi do zatvorenog kruga između boli, depresije i anksioznosti.

Zašto treba liječiti depresiju i anksioznost?

Kao i neposredni tjelesni ishodi, depresija također predstavlja ozbiljan (psihološki) problem koji značajno utječe na život osobe s ozljedom kralježnične moždine. Općenito govoreći, depresija može negativno utjecati na interese osobe, njezine odnose s drugim ljudima i na uspješnost rehabilitacije.

Poremećaji poput depresije i anksioznosti ugrožavaju zdravlje i postizanje zadovoljstva u svakodnevnom životu zbog čega ih treba što prije prepoznati i liječiti.

Zaklada Christopher Reeve navodi nekoliko konkretnih posljedica depresije kod osoba s invaliditetom: ne piju dovoljno vode, ne brinu za svoju kožu niti paze na prehranu.

Ovo je posebno važno za osobe s paraplegijom ili tetraplegijom koje su izložene povećanom riziku urinarnih infekcija i dekubitusa čijem nastanku pridonose nedovoljan unos tekućine u organizam (infekcije) i nedovoljna briga za kožu (dekubitus).

Kako se ovi poremećaji tretiraju?

Liječenju depresije često se pristupa farmakološki, propisivanjem lijekova antidepresiva. Osim toga, u liječenju depresije i anksioznosti može pomoći stručno savjetovanje kroz psihoterapiju, a moguće je prema potrebi kombinirati i oba pristupa – lijekove i psihoterapiju. Pokazalo se da dobre učinke na simptome depresije i anksioznosti ima i tjelesna aktivnost.

Prema istraživanju Američkog kongresa za rehabilitacijsku medicinu, tjelovježba je najčešći pristup u liječenju depresije.

Primjerena ishrana također je jedan od važnih elemenata u suzbijanju depresije i anksioznosti. Neki od nutrijenata koji imaju važnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja su minerali poput željeza, magnezija i cinka, vitamini B skupine i omega-3 masne kiseline. Također je preporučljivo paziti na hidrataciju tijela i ograničiti ili sasvim izbjegavati unos alkohola u organizam.

Važno je istaknuti da, unatoč zahtjevnim promjenama koje slijede nakon ozljede kralježnične moždine, ozlijeđene osobe mogu uz trud, edukaciju i savjetovanje sa zdravstvenim stručnjacima ponovo uspostaviti ispunjen i bogat život bez depresije i anksioznosti.