Kateterizacija - Lentismed

Kateterizacija

Važnost intermitentne kateterizacije s ciljem rješavanja kliničkih problema povezanih s mehaničkim ili funkcionalnim poremećajem praženjenja mokraćnog mjehura je neupitna.
Istodobno, kateterizacija predstavlja tehniku koja smanjuje rizik od za život opasne deterioracije gornjeg urinarnog trakta i urosepse kod pacijenata s problemima s kralježničnom moždinom.

U članku saznajte kako intermitenta kataterizacija može pridonijeti unaprjeđenju kvalitete života i značajno utjecati na smanjenje mogućnosti za komplikacije i razvoj infekcija urinarnog trakta koje svojim razvojem mogu posljedično ugrožavati život.

Važnost intermitentne kateterizacije s ciljem rješavanja kliničkih problema povezanih s mehaničkim ili funkcionalnim poremećajem praženjenja mokraćnog mjehura je neupitna. Istodobno, predstavlja tehniku koja smanjuje rizik od za život opasne deterioracije gornjeg urinarnog trakta i urosepse kod pacijenata s problemima s kralježničnom moždinom.

Tip pacijenata koji koriste intermitentnu kateterizaciju varira od onih koji pate od ozljeda i bolesti kralježnične moždine do muškaraca koji pate od benigne hiperplazije prostate. Čista intermitentna kateterizacija (ČIK) predstavljena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao zamjena za strogu aseptičku tehniku.

Takav je stav omogućio drukčiji pristup problemima koji se povezuju s kontinencijom i dizurijom, a u kliničkoj se praksi pokazalo da je to iznimna tehnika za maksimalno smanjenje urinarnih komplikacija kod pacijenata.

Ključ uspješnosti čiste intermitentne kateterizacije jest smanjena učestalost infekcija urinarnog trakta (IUT). Cijeli niz kratkoročnih istraživanja bilježi dobre kliničke rezultate i zadovoljstvo pacijenata primjenom novog postupka. Olakšana je ili poboljšana dilatacija kanalnog sustava bubrega kateterizacijom, baš kao i status gornjeg dijela urinarnog trakta. No, s obzirom na moguću potrebu za dugoročnom, pa čak doživotnom, kateterizacijom rezultati dugoročnih istraživanja posebice su važni.

Takva istraživanja nisu važna samo kako bi se njima dokazala učinkovitost redovite kateterizacije, nego i kako bi se procijenila sva pitanja povezana s komplikacijama koje su posljedica dugoročne upotrebe.

Glavni problemi koji se povezuju s dugoročnom upotrebom uključuju kliničke simptome kao što su komplikacije, ozljede i infekcije mokraćovoda.

Zbog svoje iznimne važnosti potičemo vas da proširujete svoja znanja o kataterizaciji, pratite najnovije tredove, te uz savjete svoga liječnika odaberete za vas najbolje postupke i urinske katetere. Cilj je prevencija komplikacija i posljedično imate koristi dugoročne upotrebe čiste intermitentne kateterizacije.

Učestala pitanja i odgovori

Što se danas smatra 'zlatnim standardom' kateterizacije?

Čista intermitentna kataterizacija (ČIK) predstavlja metodu „zlatnog standarda“ za pražnjenje mjehura kod pacijenata s problemima neurogenih disfunkcija mjehura. Korištenjem PVC hidrofilnih katetera bez ftalata postupak je siguran i učinkovit te rezultira poboljšanim statusom bubrega i gornjeg urinarnog trakta. Uz kliničku korist povećava se i kvaliteta pacijentova života većom neovisnošću i sigurnošću koju nudi samokatateri.