Mladić u invalidskim kolicima u knjižnici, Čista intermitentna samokateterizacija

Čista intermitentna samokateterizacija - što je i koje su njezine prednosti?

Danas je čista intermitentna samokateterizacija „zlatni standard“ u rješavanju problema s pražnjenjem mjehura koji mogu biti uzrokovani ozljedama leđne moždine, bolestima poput dijabetesa i multiple skleroze te urođenim stanjima kao što je spina bifida.

Ovdje možete saznati što znači kada se kaže da je ova tehnika čista i intermitentna te zašto se naziva samokateterizacijom. Također su istaknute prednosti ove tehnike zbog kojih danas ona predstavlja standard, a ukratko je opisan i postupak samokateterizacije za žene i muškarce.

Što je čista intermitentna samokateterizacija?

Urinarna kateterizacija postupak je pražnjenja mokraćnog mjehura pomoću cjevčice – katetera, ondje gdje mjehur nije moguće isprazniti prirodnim putem. Dva su glavna pristupa kateterizaciji – trajna te intermitentna kateterizacija. U slučaju trajne kateterizacije jedan se kateter, nakon što je uveden u mjehur, koristi bez prekida i do više tjedana.

Intermitentna kateterizacija izvodi se svakodnevno, 4-6 puta i to jednokratnim kateterima koji se uklanjaju odmah nakon pražnjenja mjehura.

U tom smislu se naziva intermitentnom – povremenom kateterizacijom. Ako ju osoba koja ima problem s mjehurom sama izvodi, onda ju nazivamo i samokateterizacijom. Da bi ovaj postupak mogao biti smatran čistim potrebno je zadovoljiti određene higijenske uvjete.

Osobito je važno da prije postupka kateterizacije osoba temeljito opere ruke kako bi se izbjegla moguća kontaminacija cjevčice katetera.

Koje su prednosti intermitentne samokateterizacije?

Infekcije urinarnog trakta glavna su medicinska komplikacija vezana uz uporabu katetera. Međutim, rizik od ovih infekcija značajno je veći slučaju uporabe trajnih katetera (tzv. „foley“ kateteri) nego kod uporabe intermitentnih katetera.

Rizik od upala raste sa svakim danom korištenja trajnoga katetera, pa struka savjetuje njihovo izbjegavanje i uporabu upravo intermitentnih katetera ondje gdje je to moguće. Intermitentna tehnika također se pokazala sigurnom u primjeni i korisnom za umanjenje poteškoća s vezikoureteralnim refluksom – vraćanjem mokraće u bubrege, što može imati ozbiljne posljedice poput infekcija i oštećenja bubrega.

Prednost je intermitentne kateterizacije i u tome što oponaša „prirodan“ ritam mokrenja i što osoba ne mora cijelo vrijeme imati cjevčicu katetera u mjehuru.

Postupak intermitentne kateterizacije može se obavljati „kod kuće“ ili na nekom drugom za to prigodnom mjestu. Osim toga, ako ovaj postupak obavlja samostalno (samokateterizacija), osoba ima veću razinu samostalnosti te kontrolu nad procesom mokrenja što značajno i pozitivno utječe na njezinu kvalitetu života.

Postupak samokateterizacije također je brz i jednostavan, pa ga obavljati samostalno mogu naučiti čak i djeca.