Tretman neurogenog
mjehura

Ozljeda kralježnične moždine često kao posljedicu ima disfunkciju mokraćnog mjehura koja se stručno naziva neurogeni mjehur. Zbog mogućih posljedica poput inkontinencije mokraće, retencije mokraće i upala urinarnog trakta, neurogeni je mjehur potrebno tretirati.

Kako će se neurogeni mjehur ponašati uvelike ovisi o tome je li sačuvan refleks pražnjenja. Ako je sačuvan (ozljeda iznad T12), mjehur će se u svrhu pražnjenja stezati kada je pun. Kada taj refleks izostane (vjerojatno kod ozljede ispod L1), mjehur se neće stezati radi pražnjenja čak ni kada je pun.

⌈Ako se mjehur nekontrolirano steže i prazni kada je pun, naziva se još i prekomjerno aktivnim mjehurom. Ako se ne prazni kada je pun, naziva se mlohavim mjehurom.⌋

U pravilu je oba tipa neurogenog mjehura potrebno tretirati kako bi se zaštitilo zdravlje osobe, izbjegle navedene posljedice i uspostavilo ritam mokrenja koji odgovara njezinom životnom stilu. Tretman je individualiziran i ovisi o nekoliko čimbenika.
Mnogobrojne su studije utvrdile pozitivne učinke intermitentne kateterizacije kao tretmana neurogenog mjehura i značajan doprinos ove tehnike kvaliteti života ozlijeđene osobe.
U odnosu na trajne katetere, rizik od infekcija urinarnog trakta značajno je manji kod uporabe intermitentnih katetera. Koriste se razni tipovi intermitentnih katetera, načinjeni od različitih materijala. Istraživanja su pokazala veću razinu zadovoljstva korisnika pri uporabi hidrofilnih katetera u usporedbi s konvencionalnim kateterima.

⌈Intermitentna kateterizacija vrši se svakih 4-6 sati, čime se uspostavlja rutina i oponaša prirodan ritam pražnjenja mjehura.⌋

Postoji i opcija uporabe trajnih te suprapubičnih katetera ondje gdje nije moguća intermitentna kateterizacija. Primjerice, u tjednima neposredno nakon ozljede koristit će se trajni kateteri. Kod muškaraca u kojih je očuvan refleks, uz intermitentnu kateterizaciju, može se koristiti još i kondom urinar koji prikuplja mokraću.
Neurogeni mjehur može se tretirati i uzimanjem lijekova poput antikolinergika (mjehur s refleksom). Ovaj se lijek obično koristi i u kombinaciji s intermitentnom kateterizacijom kako bi se relaksirao mjehur i izbjegla inkontinencija. U slučaju da konzervativne metode u tretiranju neurogenog mjehura nisu uspješne, mogući su i kirurški zahvati.