ULCEROZNI KOLITIS


 


Ulcerozni kolitis je doživotno stanje koje utječe ne samo na tjelesno, već i na psihološko zdravlje oboljele osobe. Ako vam je dijagnosticirana ova bolest vrlo je važno da se s njom upoznate. Dobro informirani i kroz savjetovanje sa zdravstvenim stručnjacima možete utvrditi najbolji pristup u očuvanju vašega zdravlja i kvalitete života.


Što je ulcerozni kolitis i koji su njegovi uzroci?


Ulcerozni kolitis je, uz Crohnovu bolest, jedan od dva glavna tipa kroničnih i upalnih bolesti crijeva. Često zahvaća rektum, ali može zahvatiti i cijelo debelo crijevo, a uzrokuje ulceracije sluznice crijeva.


Riziku su podjednako izloženi žene i muškarci, a najčešće se pojavljuje između petnaeste i tridesete godine života.


Unatoč brojnim istraživanjima, uzrok ulceroznog kolitisa još uvijek nije utvrđen, ali pretpostavlja se da je riječ o međuodnosu više čimbenika poput gena, okoliša i neprimjerene reakcije imunosnog sustava na bakterije u crijevima zbog čega „zabunom“ napada vlastito tijelo.


Slično kao i s Crohnovom bolesti, rizik od obolijevanja je najmanji kod osoba azijskog i hispanskog porijekla, a najviši kod osoba europskog porijekla i, posebice, Židova Aškenaza.


Simptomi ulceroznog kolitisa


Neki od tipičnih simptoma su:  • teški proljev

  • katkad krv i sluz u stolici

  • bol u trbuhu

  • gubitak apetita

  • povišena temperatura

  • gubitak težine

  • iscrpljenost

  • anemija.


Važno je da znate da se simptomi ulceroznog kolitisa mogu razlikovati od osobe do osobe i da se također mogu mijenjati s vremenom. U nekim su slučajevima simptomi povremeni i blagi, a u drugima teški i trajni.


 


Rizici i komplikacije s ulceroznim kolitisom


Ulcerozni kolitis može izazvati dodatne komplikacije kao što su suženje crijeva (strikture), perforacije crijeva i fulminantni kolitis s čestim krvavim stolicama. Osim toga, bolest se može manifestirati i ekstraintestinalno te vam uzrokovati probleme s kožom, očima, zglobovima, bubrezima, jetrom i gubitkom kose.
  


Anemija je jedna od najčešćih ekstraintestinalnih manifestacija ulceroznog kolitisa, a često se javljaju i čirevi u ustima.


Ako imate višegodišnju upalu crijeva izloženi ste i nešto većem riziku od kolorektalnog karcinoma. Zbog toga je preporučljivo da u dogovoru s liječnikom utvrdite redovite preventivne pretrage. Posebno je važno da pravodobno reagirate ako vaše dijete ima ulcerozni kolitis jer upala crijeva može uzrokovati kasniji i slabiji razvoj djeteta.


Kako ulcerozni kolitis djeluje na vaše zdravlje?


Ulcerozni kolitis uzrokuje upalu sluznice vašega crijeva, a tipično je „ponašanje“ bolesti izmjena pogoršanja i remisija. Kada ste u fazi pogoršanja upala izaziva snažnije simptome, dok za vrijeme remisije simptomi slabe i povlače se.


Dijagnoza i liječenje ulceroznog kolitisa


Ako imate simptome i znakove tipične za ulcerozni kolitis, vaš će vas liječnik uputiti na pretrage koje će uključivati fizikalni pregled i analizu uzorka stolice i krvi. Prema potrebi daljnje pretrage mogu uključivati endoskopsko testiranje, magnetsku rezonanciju i CT.


Za ulcerozni kolitis lijeka još uvijek nažalost nema. Konkretan tretman ovisi o specifičnom slučaju ulceroznog kolitisa, a koriste se razni lijekovi. Cilj je tretmana umanjiti upalu, ublažiti simptome, spriječiti mogući nastanak kolorektalnog karcinoma i održati remisiju bolesti.


Ako vam lijekovi ne pomažu u dovoljnoj mjeri i bolest značajno utječe na kvalitetu vašeg života, mogućnost je i kirurški zahvat.


Glavni tipovi zahvata su kolektomija, uklanjanje debelog crijeva i proktokolektomija, gdje se uz debelo crijevo uklanjaju i rektum te anus. U slučaju proktokolektomije kirurg će izvesti kraj vašeg tankog crijeva i na trbušnoj šupljini načiniti trajnu ileostomu, otvor kroz kojeg će se vaše tijelo rješavati probavljene hrane.


U slučaju ileostome potrebno je koristiti sustav s vrećicom za skupljanje probavljenog materijala. Ileostoma je katkada potrebna i u slučaju kolektomije.


Iako ovi zahvati trajno uklanjaju njegov dio ili cijelo debelo crijevo, važno je da znate da se rade rijetko, tek kao posljednja opcija i to isključivo s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete vašega života.


Što sami možete učiniti ako imate ulcerozni kolitis?


Vrlo je važno da se upoznate sa svojom bolesti, da otvoreno komunicirate sa zdravstvenim stručnjacima i aktivno sudjelujete traženju najboljeg rješenja za svoje stanje. To prvenstveno znači zdrav pristup životu, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje tzv. „okidača“ simptoma bolesti poput stresa i specifičnih namirnica.


Uzorci u vašoj košarici

ISPORUKA

Molimo popunite svoje podatke i mjesto na kojem želite dostaviti uzorke.Vaše uzorke obrađujemo i isporučujemo besplatno.

Vi ste *

Molimo odaberite tip korisnika

Ime *

Molimo unesite vaše ime!

Prezime *

Molimo unesite vaše prezime!

Koje proizvode koristite?

E-ail adresa *

Telefon

Broj telefona je obavezan!

Adresa *

Molimo unesite vašu adresu!

Poštanski broj *

Molimo unesite poštanski broj!

Grad *

Molimo unesite naziv grada!

Država *

Molimo unesite državu!

GDPR*

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate Opća pravila za zaštitu osobnih podataka* GDPR je obavezno polje!