Svakodnevni život sa stomom


 


Bitni elementi života su osobna higijena, društveni i profesionalni odnosi, naša intima i aktivnosti u kojima uživamo. Neizostavan dio svakodnevice je i naša probava, koju sa stomom nije moguće kontrolirati na uobičajen način. Razumljivo je stoga ako se pitate hoće li i u kojoj mjeri stoma utjecati na navedene aspekte vašega života. Ovdje smo zato odgovorili na važna pitanja vezana uz stomu i svakodnevicu.


Gdje isprazniti ili zamijeniti vrećicu za stomu


Budući da ćete vjerojatno koristiti sustav za stomu kao sastavni i završni dio vašeg probavnog procesa, za početak je važno da uspostavite rutinu vezanu uz probavu, odnosno, da utvrdite gdje i kada trebate prazniti svoju vrećicu za stomu.


Kako je riječ o probavi, svakako je uputno prazniti vrećicu za stomu u toaletu i to u wc školjku.


Mnogim je ljudima to najjednostavnije činiti upravo dok sjede na školjci, ali možete i stajati pored nje. Vrećicu s ispustom/izvodom ćete vjerojatno prazniti više puta dnevno. Kako biste izbjegli moguće nezgode, preporučljivo je da to činite kada je 1/3 do 1/2 puna. 


Kada isprazniti ili zamijeniti vrećicu za stomu


Osim pražnjenja vrećice, morat ćete ju i zamjenjivati novom. Koliko će to biti često, ovisi o tipu vaše stome i vrsti sustava koji koristite.


Ovisno o specifičnom slučaju, to može značiti promjenu vrećice jednom dnevno, ali i tek jednom svakih nekoliko dana. Najbolji „ritam“ promjene vrećice za sebe utvrdit ćete kroz savjetovanje s enterostomalnim terapeutom i kroz vlastito iskustvo.


U svakom slučaju, najbolje je da mijenjate sustav za stomu i/ili vrećicu onda kada vaša stoma nije aktivna, odnosno kada ne proizvodi mnogo stolice ili urina. Promjena prije obroka je posebno važna ako imate ileostomu jer će u tom slučaju probavljena hrana vrlo brzo doći do vrećice.


Jedna promjena vezana uz probavu ipak je značajna nakon ostomije i zbog toga ju je korisno još jednom istaknuti, iako se doima očiglednom – kao završni dio probavnog procesa sada su potrebni stoma sustavi i pomagala. Zbog toga se morate pobrinuti da uvijek pri ruci imate sva potrebna stoma pomagala i to u dovoljnoj količini.


Uzorci u vašoj košarici

ISPORUKA

Molimo popunite svoje podatke i mjesto na kojem želite dostaviti uzorke.Vaše uzorke obrađujemo i isporučujemo besplatno.

Vi ste *

Molimo odaberite tip korisnika

Ime *

Molimo unesite vaše ime!

Prezime *

Molimo unesite vaše prezime!

Koje proizvode koristite?

E-ail adresa *

Telefon

Broj telefona je obavezan!

Adresa *

Molimo unesite vašu adresu!

Poštanski broj *

Molimo unesite poštanski broj!

Grad *

Molimo unesite naziv grada!

Država *

Molimo unesite državu!

GDPR*

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate Opća pravila za zaštitu osobnih podataka* GDPR je obavezno polje!