Sport i rekreacija sa stomom


Redovita tjelovježba korisna je i preporučljiva za očuvanje našega tijela zdravim i može pozitivno utjecati na naše raspoloženje. Dobra je vijest ta da se sa stomom možete baviti praktički bilo kojim sportom ili aktivnosti koju volite i kojom ste se bavili i prije.


Vrlo je važno da se prvo oporavite od zahvata i da s tjelesnim aktivnostima krenete postupno, slušajući savjete zdravstvenih stručnjaka.


Možete, primjerice, planinariti, trčati i baviti se plivanjem jer su sustavi za stomu vodootporni. Ipak, kod kontaktnih sportova potreban je dodatan oprez jer su nezgode uvijek moguće, a ovisno o vašem specifičnom slučaju, liječnik vam može savjetovati i njihovo izbjegavanje.


Mogu li se kupati i tuširati sa stomom?


Ovu smo temu detaljnije opisali u članku Higijena i njega peristomalne kože i stome. Ukratko rečeno, sa stomom se možete kupati i tuširati bez bojazni, a iz praktičnih je razloga preporučljivo da to činite onda kada je stoma manje aktivna.


Trebam li nakon ostomije posebnu prehranu?


Iako ste nakon zahvata prema uputama liječnika vjerojatno slijedili određenu ishranu, nakon oporavka možete odabrati ishranu koja vam najbolje odgovara. Ne postoji „univerzalna ishrana“ za osobe sa stomom.Svakako je preporučljivo da polako uvodite namirnice da biste utvrdili kako vaše tijelo na njih reagira.


Ako znate kako pojedine namirnice djeluju na vašu probavu, to će vam pomoći i u kontroliranju mirisa i zvukova koje proizvodi stoma. Primjerice, prije sastanaka, druženja s prijateljima i putovanja možete izbjegavati konzumaciju namirnica koje vas napuhuju.


O ovoj temi saznajte više u članku Prehrana sa stomom.


Zaključak – osvijestite zbog čega imate stomu


Nakon ostomije nesumnjivo vas očekuju promjene i potrebno je određeno vrijeme da se naviknete na novonastalo stanje. Ohrabrenje možete pronaći u činjenici da je ostomija obično rješenje ili barem ublažavanje zdravstvenog problema kao u slučaju upalnih bolesti crijeva. Zbog toga će stoma, unatoč nekim izazovima donosi, vjerojatno pozitivno utjecati na vaš svakodnevan život.


Uzorci u vašoj košarici

ISPORUKA

Molimo popunite svoje podatke i mjesto na kojem želite dostaviti uzorke.Vaše uzorke obrađujemo i isporučujemo besplatno.

Vi ste *

Molimo odaberite tip korisnika

Ime *

Molimo unesite vaše ime!

Prezime *

Molimo unesite vaše prezime!

Koje proizvode koristite?

E-ail adresa *

Telefon

Broj telefona je obavezan!

Adresa *

Molimo unesite vašu adresu!

Poštanski broj *

Molimo unesite poštanski broj!

Grad *

Molimo unesite naziv grada!

Država *

Molimo unesite državu!

GDPR*

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate Opća pravila za zaštitu osobnih podataka* GDPR je obavezno polje!