Spina Bifida

Spina bifida je urođeno stanje pri kojem kralježnični stup koji obavija, ‘čuva’ leđnu moždinu nije do kraja zatvoren. Na njemu se nalazi otvor koji je prisutan u samom početku prenatalnog razvoja, i završetkom prenatalne faze se zatvara.

Spina Bifida

Spina bifida ostaje kao trajna posljedica nepravilnosti u prenatalnom dijelu razvoja, te se odnosi na taj otvor na stupu kralježnice.

Stanje može varirati u širokom rasponu što znači da otvor može biti sitan i ne stvarati gotovo nikakve značajnije smetnje. S druge strane, otvor može uzrokavati i tešku invalidnost.

Spina Bifida se može nalaziti bilo gdje na stupu kralježnice, na jednom ili više kralježnjaka, ali  najčešće se nalazi u predjelu/ravnini struka. Najčešće je smještena u donjem torakalnom, lumbalnom ili trtičnom dijelu kralježnice, te obično zahvaća 3 do 6 kralježaka.

spina bifida

Izraženost se razlikuje od okultne, kod koje ne postoje očiti poremećaji, do oblika kod kojih se iz defekta izbočuje cistična tvorba (spina bifida cystica) te do potpuno otvorene kralježnice (rachischisis) s teškim neurološkim poremećajima i smrću.

Takav rascjep kralježnice može nepovoljno utjecati na mjehur, izazivajući refluks mokraće, koji može izazvati hidronefrozu, mokraćne infekcije te oštećenje bubrega.

Prognoza ishoda ovog stanja ovisi o stupnju zahvaćenosti kralježnične moždine i ostalih uzročnih poremećaja, ali uz odgovarajuću skrb.

Učestala pitanja

Što uzrokuje Spina bifidu? Je li moguće spriječiti njen razvoj?

Trenutno je uzrok nepoznat i istraživanje se nastavlja, ali vjerojatno je povezano s genetskim i okolišnim čimbenicima. Iako ne postoje dokazi o tome što uzrokuje spina bifidu, liječnici su utvrdili brojne faktore rizika: žene s dijabetesom koje dobro ne kontroliraju šećer u krvi imaju veći rizik od rođenja djeteta sa Spina bifidom; pretilost – pretilost prije trudnoće povezana je s povećanim rizikom od urođenih oštećenja živčane cijevi, uključujući spina bifidu; povećana tjelesna temperatura u trudnoći; lijekovi protiv napadaja; nizak socio-ekonomski status itd.

Uzimanje dodataka folne kiseline tijekom prvog tromjesečja može smanjiti rizik od Spina bifide kod nerođene djece do 70%. Budući da je folna kiselina topiv vitamin B koji se u tijelu ne zadržava predugo, treba je uzimati svakodnevno najmanje mjesec dana prije začeća i do 12. tjedna trudnoće.