Spina Bifida

Spina bifida je urođeno stanje pri kojem kralježnični stup koji obavija, ‘čuva’ leđnu moždinu nije do kraja zatvoren, odnosno na njemu postoji otvor. Taj otvor je prisutan u samom početku prenatalnog razvoja, ali onda se završetkom prenatalne faze zatvara.

Spina Bifida

Spina bifida ostaje kao trajna posljedica nepravilnosti u prenatalnom dijelu razvoja, te se odnosi na taj otvor na stupu kralježnice.

Ovo stanje koje može varirati u širokom rasponu što konkretno znači da spomenuti otvor može biti vrlo sitan i ne stvarati govoto nikakve značajnije ili primjetne smetnje, dok s druge strane može uzrokavati tešku invalidnost.

Spina Bifida se može nalaziti bilo gdje na stupu kralježnice, na jednom ili više kralježnjaka, ali ipak se najčešće nalazi na kralježnici u predjelu/ravnini struka. Najčešće je smještena u donjem torakalnom, lumbalnom ili trtičnom dijelu kralježnice, te obično zahvaća 3 do 6 kralježaka.

Izraženost se razlikuje od okultne, kod koje ne postoje očiti poremećaji, do oblika kod kojih se iz defekta izbočuje cistična tvorba (spina bifida cystica) te do potpuno otvorene kralježnice (rachischisis) s teškim neurološkim poremećajima i smrću.

Takav rascjep kralježnice također može nepovoljno utjecati na mjehur, izazivajući refluks mokraće, koji pak može izazvati hidronefrozu, česte mokraćne infekcije te, u konačnici i oštećenje bubrega. Prognoza ishoda ovog stanja ovisi o stupnju zahvaćenosti kralježnične moždine i ostalih uzročnih poremećaja, ali uz odgovarajuću skrb.