Anatomija i fiziologija urinarnog sustava


Prije tretiranja poteškoća s mjehurom, korisno je da poznajete osnovnu anatomiju i fiziologiju urinarnog sustava jer će vam olakšati razumijevanje tretmana. Urinarni sustav čine organi čija je glavna funkcija stvaranje i periodično izlučivanja urina.


Urinarni sustav tako osigurava rješavanje otpadnih tvari iz tijela preko tekućine nastale radom bubrega. Proces konstantnog tijeka urina u gornjem i povremeno rješavanje iz donjeg urinarnog sustava također ima važnu ulogu u čišćenju cijelog sustava od mikroba.


Podjela urinarnog sustava  • Gornji urinarni sustav – uključuje sve iznad razine mjehura: bubrezi i uretri (mokraćovodi) koji iz bubrega odvode mokraću do mjehura

  • Donji urinarni sustav – sve od urinarnog mjehura do vrha uretre (mokraćne cijevi)


Bubrezi filtriraju oko 180 litara krvi kroz dan, a od toga se jedna litra izlučuje kao urin. Nakon bubrega, urin se kroz dva mokraćovoda – organe nalik cijevi, odvodi u mokraćni mjehur. Mokraćovodi su dugi 25-30 cm i prolaze kroz stijenku mjehura, a poprečni nabor sluznice mokraćnog mjehura pored otvora sprječava povratak urina prema bubrezima.


Ovo je vrlo važno jer ako se urin vrati u bubrege, može izazvati poteškoće poput infekcija i oštećenja bubrega.


Mokraćni mjehur


Mokraćni mjehur je šupalj i rastezljiv organ koji je opušten kada je prazan, a steže se kada je pun. Sastoji se od glatkoga mišića detruzora i kolagena. 


Mjehur tipično pohranjuje 400-500 ml urina, ali može pohraniti i više (do 750 ml) kada se javlja snažna potreba za mokrenjem.


Uretra i sfinkteri


Dva sfinktera, unutarnji i vanjski, kontroliraju izvođenje urina iz mjehura kroz uretru. Unutarnji sfinkter sprječava istjecanje urina sve do povećanja tlaka u mjehuru do određene razine. Vanjski sfinkter je kod zdravih osoba pod utjecajem volje. Kod muškaraca je također mehanizam vanjskog sfinktera nešto složeniji no kod žena.


Uretra predstavlja završetak mokraćnog sustava kao „izlazni“ kanal mokraćnog mjehura čija je funkcija izvođenje urina izvan tijela. Kod muškaraca je u prosjeku duga 22.3 cm i prolazi dijelom kroz prostatu, a završava na kraju penisa, otvorom na glaviću.


Kod žena je uretra bitno kraća, tek 3-5 cm, a proteže se od mjehura do vanjskog otvora ispod klitorisa.


Zaključak


Urinarni sustav se općenito sastoji od složene mreže živaca i organa koji djeluju u sprezi s mozgom i kralježničkom moždinom. Pri uobičajenim uvjetima, mozak i mokraćni mjehur „komuniciraju“ za uspješno pohranjivanje i izlučivanje urina.


U slučaju da je ova komunikacija zbog nekog razloga onemogućena, kao npr. u slučaju ozljede kralježničke moždine, nastupit će poteškoće.
 


Uzorci u vašoj košarici

ISPORUKA

Molimo popunite svoje podatke i mjesto na kojem želite dostaviti uzorke.Vaše uzorke obrađujemo i isporučujemo besplatno.

Vi ste *

Molimo odaberite tip korisnika

Ime *

Molimo unesite vaše ime!

Prezime *

Molimo unesite vaše prezime!

Koje proizvode koristite?

E-ail adresa *

Telefon

Broj telefona je obavezan!

Adresa *

Molimo unesite vašu adresu!

Poštanski broj *

Molimo unesite poštanski broj!

Grad *

Molimo unesite naziv grada!

Država *

Molimo unesite državu!

GDPR*

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate Opća pravila za zaštitu osobnih podataka* GDPR je obavezno polje!