Prilagodba prostora nakon ozljede kralježnične moždine


Nakon ozljede kralježnične moždine vjerojatno ćete trebati prilagoditi svoj životni prostor novonastalim uvjetima. Prilagodba prostora je važna kako biste mogli obavljati svoje dnevne aktivnosti i kako bi vam se osigurala najviša moguća razina samostalnosti.


Prvi korak – savjetovanje


Najbolje je da planiranje prilagodbe prostora započnete kroz savjetovanje s vašim terapeutom, a možete potražiti savjete i preko udruga u vašoj blizini. Svojim iskustvom u prilagodbi prostora može vam pomoći i tzv. „peer konzultant“ koji ima sličnu ozljedu kao i vi.


Ako su potrebni značajniji zahvati u prilagodbi prostora, trebate se savjetovati i s građevinskim stručnjacima. U slučaju da ne posjedujete prostor u kojem živite, također ćete morati razgovarati s vlasnikom nekretnine i tražiti njegovo odobrenje za eventualne promjene.


Što trebate uzeti u obzir kad planirate prilagodbu prostora?


Razina i vrsta ozljede – različite ozljede zahtijevaju različit pristup prilagodbi prostora. Primjerice, osoba s paraparezom u manjoj će mjeri prilagođavati prostor od osobe s paraplegijom.


Vaš životni prostor – potreba za prilagodbom razlikuje se od prostora do prostora. Potrebne promjene će ovisiti o tome živite li u kući s unutarnjim stubištem ili u stanu bez stuba.


Individualne značajke – prostor se uvijek prilagođava individualnim potrebama. Zbog toga trebate uzeti u obzir vašu dob, zanimanje, interese i živite li sami ili s drugima.


Najčešće promjene u prostoru


Najvjerojatnije promjene koje vas očekuju su adaptacija prolaza između prostorija i prilagodba specifičnih prostorija poput kupaonice.


Najvažnija je adaptacija prolaza između prostorija koje koristite svakodnevno. Ako ih koristite, trebate uzeti mjere kolica i svih važnih vrata/prolaza u prostoru kako biste kroz prilagodbu osigurali da se kroz njih možete nesmetano kretati.


Ako je to moguće, važno je da se vrata otvaraju prema van, od prostorije, a ne prema unutra, kako biste izbjegli opasnost da ih blokirate u slučaju pada s kolica. 


Kupaonica je posebno važna i možda financijski najzahtjevnija prostorija za prilagodbu.


Adaptacije koje u kupaonici vjerojatno morate napraviti su: postavljanje rukohvata, ugradnja umivaonika s postoljem ili visećeg umivaonika kako biste imali lakši pristupa kolicima, ugradnja slavine s ručkom kojom ćete lakše manipulirati i ugradnja tzv. „roll in“ tuša koji nema barijeru prema kupaonici, nego je odvojen blagim nagibom.


Uz sve potrebne preinake, iznimno je važno da u kupaonici osigurate dovoljan manevarski prostor za vaša kolica.


U slučaju da imate stubište ili pragove koji vam predstavljaju prepreke, možda ćete morati postaviti rampe za prolazak kolica i razmisliti o ugradnji dizala. Neke od manjih adaptacija koje vam mogu koristiti su promjena pozicije i visine prekidača, utičnica, kvaka, radnih površina i ormarića (posebice kuhinjskih) kako biste ih i dalje mogli nesmetano koristiti.


Ako imate vanjski prostor i koristite kolica, važno je da osigurate čvrstu podlogu po kojoj se možete kretati kolicima kroz dvorište. Podloga mora biti dovoljno čvrsta (primjerice, beton) da kolica ne propadaju i dovoljno široka da kotači ne skliznu preko ruba. Za kretanje kroz vanjski prostor od pomoći vam isto tako mogu biti i spomenute rampe.


Dodatni praktični savjeti za prilagodbu prostora  • Postavite svjetiljke/lampe na daljinsko upravljanje;

  • Automatizirajte rolete;

  • Ugradite klizna vrata za lakše otvaranje/zatvaranje;

  • Postavite protuklizne podloge u vanjskom i unutarnjem prostoru;

  • Uklonite tepihe koji otežavaju prolazak kolica;

  • Uklonite dijelove pokućstva koji vam ometaju prolazak.


Prilagodba prostora – što je za vas važno?


Prilagodba prostora može se sažeti u tri glavna principa: pristupačnost, praktičnost i sigurnost. Sve ono što je neophodno u prostoru treba učiniti pristupačnim kako biste mogli živjeti što samostalnije. Također je važno da uzmete u obzir praktičnost prostora kako biste ga što bolje iskoristili, ali pritom imajte na umu svoju sigurnost.


Uzorci u vašoj košarici

ISPORUKA

Molimo popunite svoje podatke i mjesto na kojem želite dostaviti uzorke.Vaše uzorke obrađujemo i isporučujemo besplatno.

Vi ste *

Molimo odaberite tip korisnika

Ime *

Molimo unesite vaše ime!

Prezime *

Molimo unesite vaše prezime!

Koje proizvode koristite?

E-ail adresa *

Telefon

Broj telefona je obavezan!

Adresa *

Molimo unesite vašu adresu!

Poštanski broj *

Molimo unesite poštanski broj!

Grad *

Molimo unesite naziv grada!

Država *

Molimo unesite državu!

GDPR*

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate Opća pravila za zaštitu osobnih podataka* GDPR je obavezno polje!