FAQ

Our business philosophy is simple. It is built on our desire to “improve life” through developing medical aids and services as a response to challenges our clients face.

Učestala pitanja

Čista intermitentna kataterizacija (ČIK) predstavlja metodu „zlatnog standarda“ za pražnjenje mjehura kod pacijenata s problemima neurogenih disfunkcija mjehura. Korištenjem PVC hidrofilnih katetera bez ftalata postupak je siguran i učinkovit te rezultira poboljšanim statusom bubrega i gornjeg urinarnog trakta. Uz kliničku korist povećava se i kvaliteta pacijentova života većom neovisnošću i sigurnošću koju nudi samokatateri

Kateterizacija je postupak pražnjenja urina iz mjehura koji se odvija kroz umetnutu cjevčicu (kateter).

Dva su načina kateterizacije: trajna i povremena (intermitentna)

  • Trajna kateterizacija je postupak u kojem se kateter ostavlja umetnutim duže vrijeme (do nekoliko tjedana). Trajna kateterizacija je moguća kroz uretru ili kroz trbušnu stjenku (suprapubična kateterizacija).
  • Intermitentna kateterizacija je postupak u kojem se kateter stavlja i vadi svaki put za svako pražnjenje mjehura.

Koje su vrsta katetera?

Postoje razne podjela urinarnih katetera, a ovdje ćemo spomenuti samo neke:

1. Po načinu kateterizacije: trajni i povremeni

2. Po načinu korištenja: standardni i hidrofilni

3. Po materijalu: PVC i latex

Kateteri za trajnu kateterizaciju su Foleyev kateter i suprpubični kateter:

1. Trajni-Foleyev kateter

Foleyev kateter je fleksibilna cjevčica od silikona ili gume koja prolazi kroz uretru do mokraćnog mjehura. Cjevčica ima dva odvojena kanala, lumena koji prolaze cijelom dužinom katetera. Jedan od lumena je otvoren na oba kraja i dozvoljava urinu da istječe u vrećicu. Drugi lumen ima valvulu koja ima na kraju balon u koji se stavlja fiziološka otopina da bi se balon „napuhao“ i na taj način zadržao kateter u mjehuru.

2. Suprapubični kateter

Suprapubični kateter aplicira se u mokraćni mjehur kroz trbušnu stjenku ali se zbog svoje invazivne metode primjenjuje u rijetkim situacijama.

Kateteri za intermitentnu, povremenu, kataterizaciju su standardni li hidrofilni kateteri:

1. Standardni kateteri

Koriste se s gelom za podmazivanje, tzv. lubrikant, kako bi se smanjilo trenje prilikom umetanja katetera.

2. Hidrofilni kateteri

Hidrofilni katetri su presvučeni sredstvom za podmazivanje koje se nakon 30 sekundi kontakta s vodom pretvara u glatki hidrofilni sloj. Te katetere karakterizira sloj polimera kojim je presvučena njihova površina. Sloj polimera apsorbira i zadržava vodu što rezultira glatkom i skliskom površinom koja je postojana u dodiru s uretrom i osigurava kompletnu lubrikaciju. Hidrofilni kateteri su predstavljeni kako bi smanjili komplikacije vezane uz katetere te poboljšali pacijentovu ugodu i prihvaćanje.

Danas se kateteri proizvode od dvije vrsta materijala i to od lateksa i PVC-a:

1. Lateks

Lateks se koristi se za proizvodnju medicinske opreme još od 1888. godine.  Pored dokazanih dobrih kvaliteta otkrila se visoka učestalost alergije te razmatanje ovog problema započinje u kasnim ’80.-im, pojavom nekoliko slučajeva anafilaksije (teške alergijske reakcije) za vrijeme operativnih zahvata.  Upravo zbog svojih teških alergijskih reakcija, a naročito izazvanih kod djece, umjesto lateksa sve se više koriste zamjenski materijali poput primjerice PVC-a.

2. PVC

Polivinil klorid ili PVC je sintetički materijal i vrlo važan član široke obitelji polimera. Bez dodatka „omekšivača“ bi bio vrlo težak i krhak te praktički beskoristan za tehničke primjene. Ipak, s dodatkom „omekšivača“ postaje fleksibilan i elastičan. Jedan od takvih „omekšivača“ je DEHP(dietilheksilftalat) koji pripada klasi ftalata, a nalazi se u najvećoj primjeni na tržištu kao aditiv PVC-u.

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mekoće. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Novija istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na čitav okoliš. Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, remete ravnotežu hormona, što posljedično uzrokuje sve veću feminiziranost mužjaka. Osim toga, dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa, i slabiju plodnost muške populacije.