Učestala pitanja i odgovori

Intimni život je nešto što svakog od nas zaokuplja u većoj ili manjoj mjeri. Bez obzira na stanje u kojem se nalazimo ovo područje može znatno utjecati na naše opće ne/zadovoljstvo životom.

Učestala pitanja i odgovori

Moguće je da će se ovo područje života u nekoj mjeri razlikovati od prijašnjeg, na koji smo naviknuli prije ozljede. Važno je da s partnerima otvorimo komunikaciju na tu temu i zajedno otkrivamo što nam obostrano odgovara. Uz usmjeravanje fokusa na eksperimentiranje u zoni ugode i na intimnost, zadovoljstvo ne bi trebalo izostati. Dobro je i s liječnikom razmotriti mogućnosti unaprjeđenja intimnog života i primiti korisne savjete.

 

Mnogo osoba sa spinalnom ozljedom nauče kako uživati ili zadovoljiti svog partnera uz ponovno otkrivanje užitka u pružanju užitka drugome. Oko polovice novozlijeđenih sposobno je doživjeti i orgazam, na koji u znatnoj mjeri utječe samopercepcija. Psihološki promatrano, ono što osjećamo i kako o tome mislimo uvelike utječe i na stupanj seksualne želje, jednako kao i kod osoba koje nisu doživjele ozljedu. Stoga, možemo usmjeriti fokus na osjet ugode i stimulirati naše tijelo na koji god način nekom od nas pričinja ugodu što se otkriva kroz vrijeme. S tim vezano, u intimnim trenutcima ne mislimo o našim ozljedama, pomagalima ili seksualnoj izvedbi koja odstupa od nekih zamišljenih standarda i onog što smo u prošlosti naučili što je ugodno i kako smo to postizali.

Za nas je ispravno ono što funkcionira sada. Bitno je ugoditi tijelo na nove podražaje i vibracije i ugodno ćemo se iznenaditi što možemo otkriti. Osjećaj užitka u intimnom životu ne mora isključivo biti usmjeren na genitalna područja, i da možemo uživati u raznim varijantama seksualnog života, kad otkrijemo i naučimo što funkcionira najbolje baš za nas.

Svaka ozljeda je različita kroz svoje razine ozbiljnosti ozljede, stoga vrlo općenito možemo reći da što je veća razina ozljede (T12 ili viša) da je velika vjerojatnost da naša sposobnost za refleksnom uzbuđenošću kroz fizički dodir neće biti promijenjena. Niža razina ozljede (T5 i niže) u većini slučajeva znači da naša sposobnost za uzbuđivanjem psihogenim stimulatorima neće biti promijenjena, a često je moguća pojava i razvijanja i otkrivanja novih erogenih područja.

U istraživanju koje je provela Marca L. Sipski (1995), otkriveno je da veliki postotak žena sa spinalnom ozljedom postiže orgazam bez obzira na stupanj neurološkog stupnja ozljede. Također nisu izolirane nikakve predikcije koje sa sigurnošću ukazuju na to koja od žena s određenim stupnjem ozljede će moći doživjeti orgazam. Jednako tako pokazalo je da su orgazme doživljavale žene s većim seksualnim potencijalom i većim znanjem o vlastitom tijelu i seksu.

Slična otkrića su povezana i s muškarcima, što potvrđuje činjenicu i iskustvo mnogih osoba s ozljedom da je važno poznavati svoje tijelo, eksperimentirati u pronalaženju načina za dostizanje zadovoljstva i ugode u intimnom činu.

M: Prva od mogućih opcija je uzimanje farmaceutskih medikamenata koji pomaže boljem protoku krvi prema penisu u cilju postizanja erektilne funkcije.

Druge opcije koje su na raspolaganju za postizanje erekcije su: injekcije u mišić penisa, vakuumske pumpe koje dovlače krv u penis i vibratori koji stimuliraju prostatu kako bi se uspostavila erekcija.

Najbolje je prije odabira pojedinačnog lijeka ili pomagala posavjetovati se i s liječnikom.

Ž: Do danas nisu patentirani lijekovi koji bi bili preporučljivi ženama sa spinalnom ozljedom. S obzirom da neke žene mogu doživljavati orgazme, dok druge imaju osjete u genitalnom području, mogu se korisiti slične tehnike stimulacije kao i prije ozljede poput ručne stimulacije ili vibratora.

Univerzalni odgovor na prvo pitanje je da se mogu koristiti bilo koje pozicije u kojima se zajedno s partnerom osjećamo ugodno i sigurno, fizički i emocionalno. U ovom kontekstu eksperimentiranje je nužno kako bi se pronašle pozicije koje nam odgovaraju. Pri tom se ne trebamo bojati mogućih pogrešaka ili neuspjeha u postizanju zadovoljstva pojedinom pozicijom, jer su one prirodni koraci u učenju i otkrivanju što za nas funkcionira u novoj situaciji.

Vjerojatno će vam kao mnogima pomoći da intimni čin začinite igrom, trenucima zabave kako bi se pojačala bliskost i kako bi se mogli opustiti zajedno s partnerom što je preduvjet ostvarenja zadovoljstva ili orgazma.

Od praktičnih savjeta, mnoge osobe nalaze zadovoljstvo u ležećem položaju s obzirom da isti zahtjeva manje snage potrebne za održavanje ravnoteže i omogućuje slobodnije pokretanje. Ukoliko osoba ima spazme, može ih iskoristiti kao pomoć za pokretanje, a ako su spazmi jaki, potrebno je pronaći poziciju u kojoj oni neće predstavljati smetnju seksualnom ritmu.

Nekad su naši partneri zabrinuti da nas ne bi nehotično povrijedili prilikom seksualne aktivnosti. Razuvjerite ih od strahova i objasnite da se osjećate u redu, a ukoliko vam nešto ne bude ugodno sami ćete im reći. Na taj način dodatno gradite povjerenje u vašoj vezi i unosite dašak slobode da bi napravili više mjesta za spontanost.

Osnovno, regularna obavljena probavna rutina i ona pražnjenja mjehura može minimalizirati mogućnost takvog tipa nezgode pri intimnom činu. Ostali dobrodošli savjeti su da ograničimo i pripazimo što pijemo prije, a posebice kad su u pitanju kava, čaj i alkohol. Također je dobro izbjegavati obilne obroke.

Prije nego što upoznamo kako naše tijelo, tijelo funkcionira na podražaje, svakako treba s partnerom podijeliti svoju zabrinutost i misli kako bi nam on/ona mogao/mogla pružiti potporu i razumijevanje koje će učiniti da se osjećamo bolje, samopouzdanije i opuštenije što je potrebno za postizanje i pružanje ugode pri intimnom činu.

Ukoliko sigurno postoji probavna ili urinarna inkontinencija, posavjetujte se sa svojim medicinskim timom da vam pomognu utvrditi vaš režim kao biste bili u mogućnosti bolje planirati svoje seksualne aktivnosti i time svesti moguće nezgode na minimum.

Važno je da unatoč ozljedi pokušamo održati dobar osjećaj prema sebi kako bismo ostali privlačni našim partnerima. Nakon ozljede, i faze propitivanja raznih tema, biti će potrebno neko (individualno) vrijeme da se počnemo osjećati ponovno sigurno s vlastitom pojavom. U tom periodu dobro je upoznati što nam odgovara i koristiti to kao svoju prednost u nastavku sa seksualnim  životom, i prihvatiti to kao samo novu fazu. Komunikacija i uvođenje elemenata zabave i humora će i ovdje biti ključna komponeneta zdravih i ugodnih odnosa. To pridonosi opuštenoj atmosferi koja je dobra podloga za njegovanje uzajamne privlačnosti.

Osvrnemo li se na poslovicu da je ljepota u oku promatrača, prvo se sviđajmo sami sebi, te ćemo na taj način i zadržati privlačnost partnera prema nama. Ne trebamo dopustiti da ozljeda zavlada svim područjima našeg života. Ova situacija će također biti dobar indikator kvalitete naših odnosa, jer sama seksualnost, odnosno nedostatak iste često nije temeljena na nesviđanju, već upravo ukazuje da postoje drugi problemi u vezi koje trebamo riješavati. Velika je vjerojatnost i mnogi su uspješni primjeri gdje je veza nakon ozljede prešla u novu razinu radi razvoja bliskosti i povjerenja.

Za žene nakon ozljede je normalno da dožive kraću pauzu u svom menstrualnom ciklusu, do otprilike 6 mjeseci. Nakon uspostave regularnog ciklusa, mogućnost postanka majkom nije ugrožena. Ukoliko se tijekom 6 mjeseci ne uspostavi normalni ciklus, uputno je savjetovati se sa svojim liječnikom koji će vam objasniti i predložiti mogućnosti terapije . Kod muškaraca dva glavna faktora utječu na plodnost. Prvi je nemogućnost ejakulacije kao posljedica spinlane ozljede. Drugi je pokretljivost spermija koji su u pravilu sporiji.

Međutim, kao i kod žena, postoje dostupne opcije koje mogu pomoći muškarcima da ipak postanu očevima, što će osobi zainteresiranoj da postane otac objasniti stručnjak za plodnost. Znači, prvi korak ka roditeljstvu je dogovor s partnerom o opcijama koje su nam na raspolaganju da postanemo roditelji, nakon savjetovanja s liječnikom.

Nakon ozljede mišići i osjet ispod razine ozljede mogu biti pogođeni. S obzirom da se živci koji kontroliraju seksualnu funkciju nalaze na dnu kralježnične moždine, tako je seksualna funkcija obično pod utjecajem ozljede u nekoj mjeri. Na žene se to može odraziti u nemogućnosti prirodne lubrikacije, a kod muškaraca u nemogućnosti postizanja erekcije. Uska je veza između razine ozljede i seksualne funkcije, te ukoliko imamo dijagnozu T12 ili višu možemo očekivati sljedeće: refleksna lubrikacija i refleksija su moguće za razliku od postizanja uzbuđenja psihogenim stimulatorima i ejkulacije.

Ozljeda T12 i niža: izostanak refleksne lubrikacije i erekcije, potencijalne erekcije i lubrikacije na psihogene stimulatore, moguće ejakulacije, orgazmi i osjeti u genitalnom području.

Ukoliko je riječ o nepotpunoj spinalnoj ozljedi, ne postoji direktna uzročna ista veza koja vrijedi za sve osobe između ozljede i pogođene seksualne funkcije, i potrebno je pronaći ono što funkcionira  za nas.