Intimni kutak

Intimni život je nešto što svakog od nas zaokuplja u većoj ili manjoj mjeri. Bez obzira na stanje u kojem se nalazimo ovo područje može znatno utjecati na naše opće ne/zadovoljstvo životom. Pročitajte naš intimni kutak s informacijama.

Intimni kutak

Intimni život je nešto što svakog od nas zaokuplja u većoj ili manjoj mjeri. Bez obzira na stanje u kojem se nalazimo ovo područje može znatno utjecati na naše opće ne/zadovoljstvo životom.

U različitim životnim fazama, kao i u raznim medicinskim stanjima koji su u tom trenutku naš primarni fokus, mijenja se dinamika našeg intimnog života. Svjesni smo utjecaja koji intimni život predstavlja za psiho-fizičku dobrobit, stoga ozbiljno razmatramo i fokusiramo naše aktivnosti prema tome. Naš intimni kutak i učestala pitanja koja samo vam pripremili mogu vam pomoći u savladavanju prepreka.

 

intimni kutak

Skloni smo zanemariti intimni dio života, staviti ga nekako sa strane, kao da to nije više za nas, a potvrdu za takvo razmišljanje često dobijemo i od šire okoline koja ne razumije i nije upućena u problematiku. Naš doživljaj tijela je često jedan od važnih faktora poimanja sebe, te percepcije kako nas drugi doživljavaju. Na površnoj razini fizička pojavnost je i u uskoj vezi s onim što većina ljudi poima pod privlačnosti.

Naravno da nam u takvim uvjetima nije jednostavno preko noći oživjeti intimni dio života i nastaviti tamo gdje smo stali.

Učestala pitanja

Hoću li moći ponovno imati seksualni život?

Moguće je da će se ovo područje života u nekoj mjeri razlikovati od prijašnjeg, na koji smo naviknuli prije ozljede. Važno je da s partnerima otvorimo komunikaciju na tu temu i zajedno otkrivamo što nam obostrano odgovara. Uz usmjeravanje fokusa na eksperimentiranje u zoni ugode i na intimnost, zadovoljstvo ne bi trebalo izostati. Dobro je i s liječnikom razmotriti mogućnosti unaprjeđenja intimnog života i primiti korisne savjete.

Na koji način mogu uživati u seksualnom odnosu ukoliko nemam osjet u genitalnom području?

Mnogo osoba sa spinalnom ozljedom nauče kako uživati ili zadovoljiti svog partnera uz ponovno otkrivanje užitka u pružanju užitka drugome. Oko polovice novozlijeđenih sposobno je doživjeti i orgazam, na koji u znatnoj mjeri utječe samopercepcija. Psihološki promatrano, ono što osjećamo i kako o tome mislimo uvelike utječe i na stupanj seksualne želje, jednako kao i kod osoba koje nisu doživjele ozljedu. Stoga, možemo usmjeriti fokus na osjet ugode i stimulirati naše tijelo na koji god način nekom od nas pričinja ugodu što se otkriva kroz vrijeme. S tim vezano, u intimnim trenutcima ne mislimo o našim ozljedama, pomagalima ili seksualnoj izvedbi koja odstupa od nekih zamišljenih standarda i onog što smo u prošlosti naučili što je ugodno i kako smo to postizali.

Za nas je ispravno ono što funkcionira sada. Bitno je ugoditi tijelo na nove podražaje i vibracije i ugodno ćemo se iznenaditi što možemo otkriti. Osjećaj užitka u intimnom životu ne mora isključivo biti usmjeren na genitalna područja, i da možemo uživati u raznim varijantama seksualnog života, kad otkrijemo i naučimo što funkcionira najbolje baš za nas.