Urinarne infekcije kod žena

urinarne-infekcija-kod-zena-lentismed

Zabluda je da su urinarne infekcije češće ljeti nego zimi i iz tog razloga u ovom tekstu podsjetit ćemo vas na važnost redovite kateterizacije, a ukoliko je do infekcije već došlo pomoći vam da umanjite simptome.

Kod uroinfekcija bakterije preko mokraćne cijevi ulaze u mokraćni mjehur, nakon čega mogu dalje napredovati prema bubrezima.

Simptomi infekcije mogu se smanjiti, a vraćanje infekcije spriječiti provođenjem nekih jednostavnih preventivnih mjera:

  • preporučuje se obilna hidratacija (2-4 litre tekućine dnevno) i mirovanje na toplom.
  • ukoliko se urološke tegobe pojave dobro je imati pri ruci Urosal lady. Urosal lady brzo i učinkovito uklanja tegobe s mokraćnim putevima, posebno na početku upale ili one izazvane bakterijom Escherichiom coli. Pažljivo odabrana kombinacija biljaka sadržana u Urosalu lady predstavlja izvrsnu nadopunu u prevenciji i liječenju tegoba mokraćnog sustava.
  • urološki čajevi i sokovi (brusnica) blagotvorno i dezinficirajuće djeluju na sluznicu mokraćnog mjehura. Istraživanjima je dokazano da sok brusnice sprečava pričvršćivanje bakterija na površinske stanice mokraćnog sustava,
  • treba izbjegavati pijenje crne kave, alkohola i gaziranih sokova
  • ispiranje mokraćnog mjehura antisepticima nema većeg značenja, ali treba jako paziti da ne dođe do opstrukcije katetera
  • preporuka je nositi udobno pamučno, a ne sintetičko donje rublje zbog bolje prozračnosti genitalnog područja.


Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog puno kraće mokraćne cijevi.

Osim toga, manjak estrogena u poslijemenopauzi je značajan čimbenik nastanka strukturnih i funkcionalnih promjena u svim anatomskim slojevima rodnice, uretre i mokraćnog mjehura, što se klinički očituje nizom simptoma kao što su vaginalna suhoća, pečenje, dispareunija, recidivirajuće uroinfekcije, urgencija, te urgentna i statička inkontinencija mokraće.

Urin bi trebao biti bez bakterija, odnosno sterilan, a pojavom bakterija u urinarnom traktu dolazi do infekcije. Bakterije se najčešće u urinarni trakt unose kroz vanjski mokraćni otvor te infekcija započinje u mokraćnoj cijevi.

Mnogi već kod prvih znakova urinarnih infekcija odmah posegnu za antibiotikom. Međutim postoje brojni razlozi zbog kojih biste trebali izbjegavati antibiotike:

  • njihovo pretjerano korištenje pridonijelo je pojavi tzv. superbakterija, koje su otporne na antibiotike
  • antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije u vašem organizmu, a mogu uzrokovati proljev i druge probavne tegobe
  • mogu izazvati vrlo neugodne nuspojave i uzrokovati opasne alergijske reakcije
  • antibiotici slabe organizam te smanjuju imunitet, pogotovo kod djece.


Ukoliko već imate simptome ublažite ih koristeći D-manozu ili sodu bikarbonu.

D-manoza (engl. – D-mannose) je jednostavna molekula šećera, koja se prirodno nalazi u biljkama poput brusnice, borovnice, breskve, naranče i jabuke. Upravo zahvaljujući d-manozi brusnica je učinkovita u liječenju urinarnih infekcija. Osim toga, pomoći vam može i soda bikarbona. Konzumiranje sode bikarbone može smanjiti kiselost u tijelu i učiniti krv i urin lužnatijima. Kada lužnati urin prolazi kroz mjehur stvaraju se nepovoljni uvjeti za rast bakterija, te pomaže pri kontroli infekcija. Medicinsku sodu bikarbonu možete kupiti u ljekarni, a 100 grama košta oko 15 kuna. Sedam dana svako jutro jednu žličicu medicinske sode bikarbone otopite u decilitru vode i popijte. Postupak možete ponoviti tijekom dana.

Odabir odgovarajućeg katetera ipak je najvažniji korak u prevenciji urinarnih infekcija. Preporučuje se intermitentna kateterizacija u odnosu na trajnu, kada god je to moguće. Odaberite hidrofilni urinarni kateter za jednokratnu uporabu. Korištenjem LentisKat katetera izbjegnite upale i za njih vezane komplikacije.

Upamtite i da simptomi urinarne inkontinencije često dolaze bez upozorenja. Prije nego što napustite kuću na dan kada znate da ćete neko vrijeme biti odsutni, intermitentnom kateterizacijom ispraznite mokraćni mjehur. To je osobito važno zimi kada su ekstremne vremenske prilike nepredvidive, što može uzrokovati kašnjenje u prometu i druge situacije koje bi vam mogle onemogućiti posjet toaletu. Preskakanje kateterizacije pogoduje nastajanju upala, i savjetujemo da učinite sve što je u vašoj moći da ih spriječite.

Izvori:

prof. dr. sc. Bruno Baršić, Vladimir Krajinović, dr. med., Zinka Matković, dr.med.: Infekcije mokraćnog sustava povezane s urinarnim kateterom

https://www.zdravobudi.hr/clanak/374/prevencija-uroinfekcija-kod-zena
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/urinarne-infekcije
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/urinarne-infekcije-6908
https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/kako-sprijeciti-i-ublaziti-upalu-mokracnog-mjehura
https://www.vecernji.hr/lifestyle/urinarne-infekcije-pogubne-su-za-zene-579021
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/soda-bikarbona-u-lijecenju-upale-mjehura—460871.html
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/urinarne-infekcije-6908
https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/kako-sprijeciti-i-ublaziti-upalu-mokracnog-mjehura
https://www.vecernji.hr/lifestyle/urinarne-infekcije-pogubne-su-za-zene-579021
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/soda-bikarbona-u-lijecenju-upale-mjehura—460871.html

Lentismed na EAU19 kongresu u Barceloni
Uloga robotske neurorehabilitacije

Moglo bi vas zanimati