Multipla skleroza kroz sedam pitanja i kratkih odgovora

multipla_skleroza_lentismed

 Multipla skleroza je bolest koja napada središnji živčani sustav i ima vrlo nepredvidljiv razvoj. Samo u Europi od multiple skleroze boluje više od 700.000 ljudi. U ovom tekstu odgovorili smo na sedam važnih pitanja vezanih uz multiplu sklerozu.

Kako multipla skleroza „djeluje" na naš živčani sustav?

Multipla skleroza napada mijelin, ovojnicu koja inače obavija i čuva naša živčana vlakna poput izolatora. S vremenom mijelin propada, zbog čega dolazi do ometanja i usporavanja „poruka" koje živci prenose.

Oštećenje i propadanje mijelina ima brojne i različite posljedice koje se manifestiraju kao simptomi multiple skleroze. U konačnici propadanje mijelina može dovesti i do onesposobljenosti osobe koja boluje od multiple skleroze.

Što uzrokuje multiplu sklerozu?

Uzroci ove bolesti još uvijek nisu poznati. Ipak, pretpostavlja se da uzrok može biti neki virus ili antigen na koji naše tijelo reagira tako da proizvodi antitijela koja onda napadaju mijelin. Osim toga, postoji i više čimbenika za koje se smatra da pridonose nastanku ove bolesti poput genetskih predispozicija, manjka vitamina D i klime.

Jedan od vrlo čestih simptoma je i neurogeni mjehur koji uzrokuje poteškoće u funkcioniranju mokraćnog sustava što može izazvati retenciju i inkontinenciju mokraće.

Neurogeni mjehur može se tretirati lijekovima, a prema potrebi se koristi i intermitentna kateterizacija.

Od simptoma je važno istaknuti i umor koji utječe na praktički sve elemente života oboljele osobe. Primjerice, osoba koja boluje od multiple skleroze može se nakon buđenja osjećati umorno, kao da nije spavala noć prije.

Kako multipla skleroza utječe na oboljelu osobu?

Jedna od ključnih karakteristika multiple skleroze je „nepredvidljivost". Mogućnosti variraju od toga da praktički nema utjecaja (što je vrlo rijetko), do toga da značajno utječe na život oboljele osobe.

Način na koji će se multipla skleroza razvijati ovisi ponajviše o tipu te bolesti. Ipak, važno je znati da je životni vijek osoba oboljelih od multiple skleroze u velikoj veći slučajeva jednak očekivanom životnom vijeku opće populacije.

Što su to relapsi i remisije?

Da bismo razumjeli tipove, ali i razlike u „ponašanju" ove bolesti, ključni su izrazi relaps i remisija. Relaps označava pogoršanje postojećih ili pojavu novih simptoma, a remisija se odnosi na razdoblja mirovanja bolesti između pogoršanja.

Više je tipova multiple skleroze: relapsno remitentna, primarno progresivna, sekundarno progresivna, progresivno relapsna i benigna multipla skleroza.

Svaki od ovih tipova bolesti ponaša se različito. Primjerice, najčešći relapsno remitentni tip karakterizira izmjena relapsa i remisija za vrijeme kojih nema očiglednog razvoja bolesti. Nasuprot tome, kod najrjeđeg progresivno relapsnog tipa, bolest se postupno razvija, uz povremenu pojavu relapsa.

Utječe li multipla skleroza na trudnoću?

Od multiple skleroze najčešće obolijevaju mlađi ljudi od kojih mnogi još nisu započeli s planiranjem i zasnivanjem obitelji. Zbog toga je pitanje trudnoće vrlo često nakon dijagnoze. Ovo pitanje ima posebnu težinu ako se uzme u obzir da žene obolijevaju od multiple skleroze čak 2-3 puta više nego muškarci.

Multipla skleroza ne utječe na trudnoću niti na razvoj ploda i žene s ovom bolesti mogu imati djecu.

Ako trudnica boluje od multiple skleroze, trudnoća može biti tjelesno zahtjevnija nego inače zbog otežane koordinacije i slabosti u udovima. Zanimljivo je da za vrijeme trudnoće dolazi do smanjenja rizika od relapsa, posebice u zadnjem tromjesečju, dok se u prva tri mjeseca nakon poroda taj rizik povećava.

Kako se liječi multipla skleroza?

Liječenje multiple skleroze obično uključuje korištenje lijekova i fizikalnu terapiju. Svrha liječenja je ublažiti simptome multiple skleroze, smanjiti akutna pogoršanja i njihovu učestalost i odgoditi mogući razvoj onesposobljenosti.

Jedna od preporuka u liječenju ove bolesti su rekreacija i održavanje aktivnog stila života koji, prema istraživanjima, može pomoći kod ublažavanja mnogobrojnih simptoma multiple skleroze.

Utjecaj hladnoće na osobe koje koriste invalidska ...
Kako se tretira neurogeni mjehur?

Moglo bi vas zanimati