Kako se tretira neurogeni mjehur?

neurogeni-mjehur_crijevo-scaled-1200x800

Ako ste osoba s ozljedom kralježnične moždine, vrlo vjerojatno imate neurogeni mjehur, a prema procjenama od neurogenog mjehura pati više od 80% osoba s ovom ozljedom.
Neurogeni mjehur je također čest i u slučaju tzv. netraumatskih ozljeda kralježnične moždine koje uzrokuju bolesti poput multiple skleroze – čak 80-90% osoba oboljelih od multiple skleroze može u nekom trenutku razviti neurogeni mjehur.

Neurogeni mjehur karakterizira nepravilan rad mokraćnog sustava zbog kojeg osoba može izgubiti kontrolu nad procesom mokrenja.

Posljedice neurogenog mjehura su inkontinencija, retencija i učestale infekcije mokraćnog sustava, a može uzrokovati i druge ozbiljne komplikacije poput upale bubrega. Osim toga, istraživanja su pokazala da neurogeni mjehur može pridonijeti i nastanku dekubitusa, ozbiljne rane čijem su nastanku, osim starijih osoba, posebno izloženi tetraplegičari i paraplegičari.

Zašto mokraćni sustav ne radi pravilno?

Da bi naš mokraćni sustav radio pravilno, potrebna je jasna komunikacija između našeg mozga, kralježnične moždine i dijelova tijela koji sudjeluju radu ovog sustava. U slučaju ozljede moždine ova je komunikacija onemogućena što može rezultirati prekomjerno aktivnim mjehurom (spastičnim) ili premalo aktivnim mjehurom (mlohavim), ovisno o vrsti ozljede.

Prekomjerno aktivan mjehur prazni se refleksno, bez svjesne odluke, dok kod premalo aktivnog mjehura nije očuvan refleks pražnjenja pa se ne „steže" radi pražnjenja onda kad je pun, već mokraća ostaje u njemu. Mjehur se u oba slučaja ponaša tako jer osjetna poruka o tome da je ispunjen mokraćom zbog ozljede ne može doći do mozga koji inače upravlja procesom mokrenja.

Ako je to moguće, za tretman se preporučuje čista intermitentna (samo)kateterizacija. Mnoge studije su utvrdile pozitivne učinke ove tehnike tretmanu neurogenog mjehura, ali i njezin doprinos poboljšanju kvalitete života ozlijeđene osobe.

Čista intermitentna kateterizacija izvodi se uporabom jednokratnih katetera za pražnjenje mjehura 4-6 puta dnevno. Tako možete uspostaviti rutinu koja odgovara vašem životnom stilu i navikama i oponašati „prirodni ritam" mokrenja.

Prednost intermitentne kateterizacije je u tome što je samostalno mogu primjenjivati ne samo odrasli, već i djeca.

Za tretman neurogenog mjehura koriste se razne vrste jednokratnih katetera izrađenih od različitih materijala. Na primjer, česta je uporaba jednokratnih katetera s hidrofilnim slojem kod kojih su istraživanja pokazala višu razinu zadovoljstva korisnika u odnosu na standardne katetere.

U slučajevima u kojima nije moguća intermitentna samokateterizacija, za tretman neurogenog mogu se koristiti još i suprapubični i trajni kateter. Primjerice odmah nakon ozljede, dok još uvijek ne postoji opcija samokaterizacije, koristit će se trajni kateter.

Za tretman neurogenog mjehura može se propisati i terapija lijekovima.

Na primjer, ako imate prekomjerno aktivan mjehur s očuvanim refleksom, liječnik će vam možda propisati i antikolinergik – lijek koji djeluje relaksirajuće na mjehur – i to u kombinaciji s intermitentnom kateterizacijom.

U slučaju da tzv. konzervativne metode tretmana neurogenog mjehura nisu uspješne, kao zadnje rješenje mogući su i kirurški zahvati.

Osim toga, u tretmanu neurogenog mjehura, mogu pomoći i promjene u vašoj prehrani. Općenito se savjetuje izbjegavanje namirnica koje mogu iritirati mjehur, koje inače često koristimo poput: alkohola, kave i začinjene hrane.

Multipla skleroza kroz sedam pitanja i kratkih odg...
Hidratacija kod osoba sa spinalnom ozljedom

Moglo bi vas zanimati