Dean Kušeković, Zagreb

Deanova dobra volja, otvorenost i poznavanje raznih zanimljivih područja, kao i iskustva iz ranije mladosti nam otkrivaju osobu širokog duha. Vjerujemo da ga upravo upravo te osobine potiču na iznalaženje rješenja u poboljšanju njegovog stanja paraplegije.

Dean Kušekovic, Zagreb

Nastavljamo niz  priča naših korisnika sa stanjem – spinalna ozljeda, koje s vama dijelimo i koje u svojoj osnovi imaju zajedničku ideju. Možda ste čitajući prve dvije priče primijetili zajedničku nit koja povezuje sve ove priče – bez obzira na okolnosti u kojima se našim korisnicima dogodila spinalna ozljeda i specifičnost stanja u kojima se nalaze, svima je zajednička volja za svladavanjem prepreka i upornost i predanost u nalaženju načina kako poboljšati kvalitetu života, pomoći sebi, ali i drugima u sličnoj situaciji.

Svaka je životna priča drugačija, svi smo drugačiji bez obzira na naša trenutna stanja, ali upravo ideja o boljitku i poštovanju prema sebi i životu nas motivira da ustrajemo s unapređivanjem svog, i svijeta oko sebe.

Nadamo se da će mnogi sa zanimanjem pročitati ovu priču našeg korisnika gospodina Deana Kušekovića, i još se jednom uvjeriti u moć pozitivnog stava u promijenjenim životnim prilikama.

Dean je za početak osoba s kojom je iznimno ugodno provesti vrijeme u razgovoru. Iako je tek ušao u tzv. srednje godine kod njega je dojmljiva kombinacija mudrosti i smirenosti koja plijeni povjerenjem. S druge strane,  njegova dobra volja, otvorenost i poznavanje raznih zanimljivih područja, kao i iskustva iz ranije mladosti nam otkrivaju osobu širokog duha. Vjerujemo da ga upravo upravo te osobine potiču na iznalaženje rješenja u poboljšanju njegovog stanja paraplegije.

Prije ozljede, g. Dean je s časničkim činom proveo svoju ranu mladost u Domovinskom ratu, bio je aktivan sportaš, zatim profesionalni vozač,  te kasnije radio u poznatoj tvrtci na dobroj poziciji za koju se izborio svojim znanjem i zalaganjem. Na vrhuncu svojih postignuća, okrunjenih skladnim brakom, uživao je u životu, između ostalog i vozio motor. Pri jednoj potpuno uobičajenoj, mirnoj vožnji s posla dogodila mu se ozljeda. Nakon koje je za g. Deana,  njegovim riječima, započeo drugi život.

Ono iz čega svi možemo izvući pouku je da život živimo u raznim njegovim fazama, ili dijelovima, ali on nikada ne staje  dok imamo svijest i volju da možemo, i to da možemo bolje iz datih okolnosti.

Dean se i nakon ozljede nastavio baviti sportom u klubu Agram – atletskom klubu za osobe s invaliditetom , a uvijek će rado odigrati i nekoliko partija stolnog tenisa. Srčano navija i za jedan naš nogometni klub. Omiljen je u širokom društvu i među svojim sumještanima koje privlači njegova pozitivna osobnost jer se s njim svatko osjeća ugodno. Za kave i druženja ima svoj ‘Kafić uzdravlje’ gdje je svakodnevni gost, a njeguje i brojna prijateljstva i svoj skladni brak.

Osim što je posvećen unapređenju svog života nakon ozljede, aktivan je član udruge za pomoć i podršku osoba s invaliditetom i svoje vrijeme i energiju daruje potrebitima, prvenstveno novoozlijeđenima.

Dobro pamti prve mjesece nakon svoje ozljede kad je raspolagao jedva osnovnim informacijama o svom stanju. G. Daen je stava da je novoozlijeđenima sa spinalnom ozljedom potrebno približiti čim  više korisnih informacija,  koje on sada razmijenjuje s drugima u sličnoj situaciji. Smatra da spoznajom, prihvaćanjem promjene i raspolaganjem činjenicama možemo puno toga promijeniti na bolje. S tim se potpuno slažemo, jer kvaliteta života je važna i ne bi trebala čekati neka bolja vremena.

Nakon uspostavljanja i prihvaćanja dijagnoze, svakodnevna rutina se mijenja  i osobama je potrebna sva pomoć i podrška u vidu savjeta oko medicinskih pomagala, postupka nabavke medicinskih pomagala, administrativne domene oko pomagala i prava koja se mogu ostvariti.

Stoga on već godinama djeluje u tom smjeru i doprinosi zajednici osoba s invaliditetom svojim savjetima i konkretnom pomoći u vidu donacija medicinskih pomagala. Njegovo zanimanje i znanja koje je temeljio godinama iz područja  spinalne ozljede, također i prateći najnovija otkrića i istraživanja, ga u jednom dijelu čine i pravim savjetnikom, možemo slobodno reći – i terapeutom osobama u situaciji sličnoj njegovoj.

S obzirom da g. Dean ažurno prati rast kvalitete i funkcionalnosti medicinskih pomagala (u konkretnom slučaju naših novih hidrofilnih katetera),  i njegova želja i interes za boljitkom su nas i ‘upoznali’. Vrlo nam je drago poznavati i biti podrška tako kvalitetnoj osobi, i ovim put zahvaljujemo g. Deanu što svojim primjerom inspirira, motivira i što imamo od njega priliku učiti i o području spinalne ozljede i iskustvima korisnika.  To nam pomaže da  budemo još bolji, kao osobe i kao stručni tim, i da dijelimo to ponovo u krugu podrške s vama.